La mai puțin de două luni de la începerea activităților științifice, instrumentul TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) al NASA a detectat deja două posibile exoplanete.

Ambele exoplanete sunt încă candidați, ceea ce înseamnă că astronomii încă nu le-au confirmat existența, dar experții deja verifică activ rezultatele preliminare. Primul candidat a fost anunțat pe 19 septembrie și orbitează o stea numită Pi Mensae, la 60 de ani lumină distanță de Pământ. Aceasta își orbitează steaua la fiecare 6,3 zile și pare să aibă o densitate similară apei.

Al doilea candidat se află mai aproape de Pământ, la doar 49 de ani lumină distanță.

Potențiala planetă care are dimensiuni similare Pământului face o orbită completă a stelei sale în doar 11 ore.

Instrumentul TESS operează într-o orbită unică de-a lungul Pământului, iar pe parcursul următorilor doi ani va examina cerul de 400 de ori mai mult decât a făcut-o orice misiune anterioară. Pe lângă cele două potențiale exoplanete, telescopul a detectat o cometă și o grupare de asteroizi.

TESS este succesorul Telescopului Spațial Kepler, care a descoperit peste 2.000 de exoplanete confirmate pe parcursul a două misiuni: Kepler și K2.

Acest telescop rămâne fără combustibil și se apropie de sfârșitul vieții sale naturale.

TESS va continua munca lui Kepler, concentrându-se asupra stelelor apropiate de Pământ, iar cercetătorii se așteaptă să găsească până la 20.000 de exoplanete până la finalul vieții.

SURSA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here