Vampyr avea tot ce îi trebuie să reușească. Poveste, locație, timp. Tot. Cumva a dat-o-n bară și asta datorită gameplayului foarte prost.

Vampirii și-au făcut apariția foarte rar în jocuri, deși ne-am fi dorit să-i vedem mai des. În cele mai multe cazuri erau personaje negative, ca în Witcher, unde te lupți cu un vampir ca să scapi o țară întreagă de la distrugere.

Vampyr ne propune altceva, și anume vampirul bun care se luptă pentru stoparea epidemiei apărute în Londra.

Locație

Acțiunea se petrece în Londra anului 1918 acolo unde protagonistul nostru, Jonathan Reid, un doctor chirurg, specialist în transfuzii de sânge și care s-a întors de pe front se trezește într-o situație dificilă.

Pe lângă faptul că primul Război Mondial era încă în floare, Londra se lupta și cu o epidemie de Influenza, gripa spaniolă, care a transformat capitala Angliei într-un al doilea front.

Londra este încântătoare

Poveste

Încă din prima secvență, protagonistul realizează că ceva este în neregulă cu el, începând să audă o voce pe care o urmează.

De parcă faptul că se trezește într-o groapă comună nu este de ajuns,  când Jonathan se întâlnește cu sora lui, care îl dăduse dispărut, lucrurile iau o întosătură tragică.  Neștiind ce e și cu o sete de necontrolat, acesta își întâlnește prima victimă a noii sale condiții și își omoară sora.

Ura pentru sine și pentru ce a făcut se transformă repede într-o ură față de cel care l-a adus în condiția aceasta și începe o vânătoare de cunoaștere și, într-un final prinderea vietății care l-a transformat în Vampir. Însă lucrurile ar fi fost prea simple dacă Jonathan trebuia doar să-l prindă pe cel care l-a transformat, astfel vampirul nostru preferat se întâlnește de-a lungul jocului cu un cult care se ocupă cu vânarea vampirilor. Deci dușmani la tot pasul.

CITEȘTE și REVIEW-UL LA GRAY DAWN

De aici încolo lucrurile evoluează destul de repede, așa încât doctorul Reid își acceptă încă din prima oră condiția și începe să-și caute creatorul. Ajuns într-o bodegă, acesta întâlnește și primii locuitorii în viață ai pustietății care este acum Londra, printre care și pe doctorul Swansee, administratorul spitalului Pembrooke. Acesta din urmă știe de existența vampirilor și că nu toți sunt răi, dar în același timp se află și în „Elveția” războiului dintre vampiri și vânătorii de vampiri, Guard of Priwen. Așadar, fiind ambii doctori și recunoscându-i numele, îi oferă un post în cadrul spitalului și îi propune lui Reid să se folosească de ocazie pentru a desluși misterul propriu, dar și pe cel al epidemiei. Toată lumea câștigă.

Spitalul unde îți petreci eternitatea salvând oameni și omorând alți oameni pentru sânge

Grafică

Este neimportantă pentru mine atâta timp cât povestea și gameplay-ul își fac treaba. Londra secolului XX este redată în filme doar noaptea și învăluită în ceață, un mister total!

Vampyr nu face excepție de la această regulă, acțiunea petrecându-se doar noaptea (doar e vampir ce naiba).

Din punct de vedere grafic, Vampyr stă acceptabil și reușește să redea farmecul capitalei londoneze. Nu este cel mai frumos joc pe care l-am văzut, dar stilul Noir își face treaba mai mult decât acceptabil și astfel nu prea pot să mă plâng de asta.

Nu știu dacă s-o sărut sau să-i sug sângele

Dacă în schimb pot să laud ceva fără să am nici cea mai mică ezitare, aceasta e coloana sonoră, care te va îmbia de-a lungul aventurii cu cântece solemne sau sumbre de vioară, în funcție de situația în care te afli, dar vine și cu ceva ciudat. Parcurgi puțin din poveste, iar apoi de fiecare dată când vorbești cu doctorul Swansee, conversațiile vor fi acompaniate de un cântec ceva mai vesel, fără un motiv clar. Este singurul personaj din joc care are parte de acest tratament și nu îmi pot da seama de ce.

Gameplay Vampyr

Aici începe dezamăgirea. Duci o luptă greoaie, cu mișcări lente, dai click de 3 ori iar personajul reacționează doar o dată.

Este foarte greu de jucat și nu pentru că ești tu slab sau noob, ci pentru că este optimizat foarte prost. Prima dată când am început jocul am murit în prima bătălie. După aceea a fost mai ok că am reușit să mă adaptez.

Însă când am dat peste acei vampiri descompuși, sau zombii, am murit de trei ori din 3 încercări pentru că mă atacau toți deodată. Și nu ai cum să te aperi, crede-mă!

Caracterul se îmbunătățește pe parcursul jocului pentru că ai posibilitatea să dezvolți mai multe abilități, unele dintre ele fiind chiar interesante. Nu vă dau spoilere și vă las pe voi să jucați.

Cu toate acestea, stilul greoi din combat m-a făcut să-l las puțin deoparte și să mă concentrez pe alte jocuri, poate am să revin la el, sau poate o să primească un update în care i se schimbă modul în care te lupți? Ar putea fi o variantă și cred că ar fi una de succes.

Eu deocamdată îl văd ca pe un joc care ar fi putut fi perfect, dar a dezamăgit acolo unde conta cel mai mult, la gameplay.

”hai cu dujmanii”

Concluzii

Vampyr este un joc excelent mulțumită poveștii, interpretării personajelor și coloanei sonore, are un sistem de luptă impresionant prin abilități, dar prea simplu pentru 2018 și prea prost optimizat și care devine repetitiv și de-a dreptul frustrant atunci când trebuie doar să alergi în celălalt capăt de hartă pentru a vorbi cu un personaj. Nu ar fi o problemă foarte mare dacă nu ar interveni ceva în mod specific: prețul. La un astfel de preț cumva mă așteptam să am parte de un Dishonored cu un vampir în rol principal, dar nu e cazul. Mă așteptam la o calitate de AAA, dar nu e de ajuns.

Cu toate astea însă, o să aștept cu nerăbdare un Vampyr 2. Este un prim pas interesant pentru dezvoltatorii care ne-au încântat cu Life is Strange și astfel nu este un pas de-a dreptul rău. Merită o încurajare, chiar dacă la o reducere de 10-20%. Poate fi recomandat fanilor în căutare de o aventură narativă care îți permite să joci așa cum vrei, să experimentezi și să aștepți să vezi ce se întâmplă.

Vampyr este acum disponibil la eMag

PC 

Xbox

Playstation 4

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here