În 50 de ani, dacă nu mai devreme, vor exista mai multe profile ale persoanelor decedate decât ale utilizatorilor în viață pe rețeaua socială care numără astăzi aproximativ 2 miliarde de membri, conform unui studiu realizat de Oxford Internet Institute.

Rețeaua socială riscă astfel să devină stăpâna memoriei colective a unei părți din umanitate.

“Acest studiu este primul care oferă o proiecție științifică riguroasă a evoluției numărului de profile de utilizatori morți”, spune Carl Ohman, cercetător la laboratorul de etică digitală al OII. El a analizat datele Organizației Națiunilor Unite privind rata mortalității pe tranșe de vârste și pe țări cu cifrele pe care le-a putut obține despre utilizatorii Facebook pentru a crea două scenarii de evoluții. Neputând stabili creșterea exactă a numărului de utilizatori, el a luat în calcul două scenarii extreme. Primul – nu vor mai exista noi persoane înscrise pe rețeaua socială. În această ipoteză, aproape 98 % din populația Facebook va fi murit până la finalul secolului iar numărul morților îl va depăși pe cel al utilizatorilor în viață în 2070

Studiu Facebook:Un cimitir digital populat de asiatici și africani

Dacă Facebook atrage noi utilizatori în ritmul actual(creștere de 13% pe an), va trebui așteptat primul deceniu al secolului 22 pentru ca raportul de forțe între vii și morți să se inverseze. Pe atunci, vor exista aproape 5 miliarde de profile ale unor persoane decedate pe rețeaua socială.

Conform lui Carl Ohman, aceste scenarii nu sunt concludente iar realitatea ar putea fi alta

“Realitatea se situează undeva între aceste două extreme și dacă ar trebui să fac o estimare aș spune că vor fi tot atâtea profile de persoane decedate ca și profile de utilizatori în viață pe Facebook în 60 – 70 de ani”, a declarat cercetătorul, pentru France 24.

Analizând datele, el a descoperit că acest cimitir digital va fi în principal populat de africani și asiatici.

“Pe aceste continente creșterea numărului de utilizatori este cea mai dinamică”

Studiu Facebook oameni morti

 Astfel, pe scenariul de creștere anuală a numărului de noi membri de 13 %, în 2100 vor exista aproape 800 de milioane de profiluri de indieni decedați și peste 315 milioane de nigerieni. Nicio țară europeană nu intră în primele zece poziții.

Studiu Facebook: O comoară pentru generațiile viitoare, dar care ar putea fi exploatată de Facebook.

“daca nu va fi Facebook, vor fi unul sau altul dintre giganții Internetului și chestiunea centrală a viitorului moștenirii noastre digitale rămâne”

Asta în cazul în care credeați că facebook dispare și atunci se pierde tot. Nu e chiar așa, am evoluat suficient de mult iar aceste baze de date pot fi transferate, indiferent dacă Facebook dispare sau pur și simplu vor fi detronați. Cum ar putea să exploateze financiar trea a asta? Păi să ceară bani familiei pentru accesul la amintirile persoanei decedate. Simplu

Iar studiul continua despre cum asta devine o istorie democrată în concepția lui, că vom putea vedea exact ce au făcut unii sau alții, iar istoria nu o să mai fie scrisă de câștigător.

Ideea e că o să fie interesant să avem și un cimitir digital, pe lângă dealurile pline de cruci.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here