Când am jucat pentru prima dată Metro 2033, m-am îndrăgostit iremediabil, deși nu era pe gustul meu, fiind și puțin horror. Dar, dacă povestea e bună, reușește să țină și cel mai fricos lipit de monitor. Iar Metro Exodus a reușit asta cu mine!

Metro Exodus este cel de-al treilea joc din serie, dacă excludem varianta Redux, care este practic doar o imbunătățire a graficii pentru Metro 2033 și Metro Last Light

Metro Exodus

Este un shooter clasic, așa cum suntem obișnuiți să vedem, dar care surprinde total prin poveste și momentele tensionate la care ești supus.

Băi, m-am speriat de la primul monstru, și când zic că m-am speriat, mă refer că doamna din mine a urlat puțin, și poate chiar am scăpat o picătură pe mine. Știu că e ciudat, pentru că Metro Exodus nu este un joc de groază, dar este presărat cu momente intense în care ai toate șansele să te sperii, mai ales când ești prin intunecatele canele

Sobolanul asta m-a speriat! E chiar la prima faza, Beware!

Metro Exodus este acum open world, da nu prea. Practic ai patru anotimpuri în care joci, și fiecare e cu harta lui. Poți să te plimbi liber pe hartă, chiar ai puncte de interes , dar nu ai side-missions, oricum e interesant de explorat pentru că ai șansa să găsești arme interesante dar și monștri pe care trebuie să-i distrugi.

Fiecare Biom este diferit, și nu mă refer strict la design, ci și la creaturile peste care dai sau chiar și dinamica vremii. Am fost prins într-o furtună de nisip în timp ce luptam în deșertul Caspian, dar și în furtuni incredibile când eram în Volga.Vestea bună este că și inamicii sunt afctați de vreme. Astfel, atunci când ai nevoie să nu fi văzut, te poți folosi de condițiile meteo pentru a trece nedectat.

Grafica

Metro Exodus arată superb. Dar trebuie să-i acord un punct minus pentru că mi-a arătat că PC-ul meu de gaming începe să fie depășit, așa că am făcut rost un laptop pentru gaming și i-am dat un maraton de câteva ore, cu setările la maximum.

Mediul înconjurător este foarte detaliat, cu texturi de înaltă calitate și dynamic light care îți oferă o senzație mult mai realistă. Lumina e superbă, indiferent că e o pâlpâire pe perete, sau aprinzi bricheta, sau vezi razele soarelui care patrund printr-o crăpătură, ai senzația că e foarte real ce se întâmplă acolo, iar asta este un mare plus.

Asta se datorează RTX, pentru cei care joacă Metro Exodus cu o placă video care suportă RTX, experiența o să fie foarte realistă, pentru că lumina se reflectă exact ca în realitate. O să vă placă!

HUD-ul este minimalist, așa cum suntem deja obișnuiți în Metro, iar informațiile de care ai nevoie le găsești pe obiecte „fizice” din joc, cum e ceasul de pe mână care îți indică cât oxigen mai ai.

Gameplay

Parcă și-a pierdut din sentimentul de claustrofobie pe care ți le ofereau celelalte jocuri din seria Metro, și cred că asta se datorează faptului că acuma este un fel de Open world. Dar sentimenul nu lipsește cu desăvârșire din Metro Exodus, iar asta se datorează din nou luminii foarte bune. Atunci când ești într-un loc întunecat și strâmt, sentimentul revine cu succes și nu durează mult până când panica te va cuprinde ușor.

Nu vă dau spoilere, dar aveți grijă la păianjenul acela mare din deșertul Caspian, când intrați în buncăr :)), cred că am mai scăpat o picătură.

Sunetul este și el grozav, iar asta intensifică senzația de frică, pentru că acuma auzi pașii monștrilor din zonă, și nu îți mai vine să înaintezi când știi că de undeva o să sară pe tine un mutant. Ești totuși într-o lume post apocaliptică, iar liniștea înfiorătoare combinată cu urlete de monștri sau pași grăbiți într-un tunel, sunt o rețetă garantată pentru niște urlete demne de un bărbat adevărat.

Desigur, trebuie să explorezi zonele, pentru că ai șansa să gpsești arme și muniție. Lucruri la care s-au zgârcit băieții atunci când au făcut jocul, așa că încearcă să ții bine de ele, mai ales de muniție.

Pe lângă arme mai găsești o gramadă de chestii care îți pot îmbunătății costumul, ba chiar găsești cuțite pe care le poți arunca în inamici.

Există și crafting bench-uri, și sunt folositoare pentru că îți poți face singur medkits sau filtru de aer pentru mască, ceea ce un mare plus. Armele sunt și ele customizabile, le poți îmbunătății și le face mai bune. Sfatul meu este să vp uitați mereu pe jos, puteți găsii arme de la care puteți să luați diferite chestii pe care le puteți pune pe arma voastră.

Concluzii

Metro Exodus nu dezamăgește și cred că așteptarea a meritat. Este o operă de artă din foarte multe puncte de vedere, și pot spune că m-a impresionat modul în care s-au folosit de lumină pentru a da o notă de realism lumii în care se învârte Artyom. Mi-a plăcut că te obligă să gândești și, spre deosebire de alte shootere, nu ești un nemuritor cu arma în mână care ucide tot ce prinde în cale. Din contră, o să mori de multe ori. Just keep calm and try harder.

Îl recomand în totalitate.

Jocul iti gasiti aici

eMag –PS4 si Xbox

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here