Scandalul momentului în lumea tehnologiei implică jucători mari, Huawei și SUA. Compania chineză a pierdut accesul la Android și marii producători de hardware americani(Intel, Broadcom, Qualcomm etc).

Și asta vine după ce guvernul american a contestat Huawei și a început să interzică persoanelor care lucrează în administrație să mai folosească device-uri chinezești făcute de Huawei.

Motivul? Amenință securitatea națională a Statelor Unite. Și e normal ca americanii să aibă aceste temeri, mai ales că Huawei are o relație „specială” cu guvernul Chinez.

Marea lovitură vine din partea Google, care a interzis accesul companiei Huawei la sistemul de operare Android. Chinezii se așteptau la asta de ceva vreme și au început să-și dezvolte propriul sistem de operare care s-ar numi Hongmeng, un nume parcă destinat pieței din China.

Întrebarea este: Dacă erau curați, de ce și-au luat măsuri de rezervă? Oamenii anticipau că se va întâmpla asta, deci e clar că nu sunt chiar nevinovați

Hongmeng – poate reuși pe o piață unde Android dictează legea?

Ce înseamnă un nou sistem de operare? În viziunea mea un eșec. Cei de la Samsung au mai încercat cu Tizen și au eșuat lamentabil. Nu văd de ce Hongmeng ar avea succes. Sigur, poate în China, dar Huawei se bazează mult pe piața vestică. Cine plătește 1000 de euro pentru un telefon Huawei care vine cu Hongmeng? Nimeni!

În primul rând baza de aplicații o să fie foarte mică. Majoritatea chinezești. Câteva companii mari o să lanseze aplicații decicate, precum Facebook sau Whatsapp. Dar în rest? Pe noi aplicațiile mici ne interesează mai mult, iar un sistem de operare nou va eșua lamentabil dacă nu are susținere. Iar Huawei nu are de unde să atragă o asemenea susținere. Majoritatea companiilor mari precum Facebook sunt din America, automat vor sabota Hongmeng.

Cine câștigă?

Ăștia de la Huawei se bat cu pumnul în piept și le transmit americanilor să nu-i subestimeze. Desigur, China e puternică, dar vorbim de bani aici iar faptul că ăștia au pus o blocadă atât în vânzare de produse pe teritoriul american cât și blocadă pe sistemul de operare, e grav. Le-au luat practic aerul și sincer nu văd o situație în care Huawei e câștigătoare.

Sigur, va supraviețui, dar cu pierderi mari. Tot stau și mă gândesc cum e lupta asta, Americanii par că au toate armele de atac, iar Huawei nu lovește cu nimic.

6 COMENTARII

 1. Sistemul Android este un sistem independent, care nu apartine de Google.
  Ce se va intampla ulterior: vor disparea aplicatiile Google din sistemul Android, aflate in terminalele mobile de la Huawei NOI.
  In terminalele actuale, NU vor disparea aplicatiile Google: Youtube, Maps… etc. deoarece sunt supuse unui contract.
  Cu ce ne incurca pe noi detinatorii de terminale mobile Huawei?
  … cu nimic!

  Ce va putea face Google in viitor, cu aplicatiile existente in terminalele actuale? Nu le va oferi actualizari.
  Insa sa fim seriosi, peste 5 ani, actualele terminale Huawei vor disparea dupa piata in proportie de 50-60%.

  Viitoarele terminale mobile Huawei, vor avea acelasi sistem Android, iar aplicatiile Google nu vor fi instalate.

  • Android NU este un sistem independent. E sistemul celor de la Google. Ca l-au oferit ei gratis catre oricine e o chestie diferita. Dreptul asupra sistemului de operare apartine celor de la Google.

   Ce ai spus restul nu are valabilitate pentru ca Google detine Android iar daca ei nu vor sa-i lase pe cei de la Huawei sa-l foloseasca, Huawei nu il vor putea folosii.

   Stii cu ce va incurca? Update pentru sistemul de operare. Nu se mai pupa in veci daca Google interzice.

   • Google, are semnat un contract pentru ca terminalele mobile sa le foloseasca sistemul Android. Ei nu pot rezilia acest contract, decat cu urmari grave… ceea ce nu cred ca se va risca.
    So, la cate actualizari face google, nu ma va deranja update-ul de sistem!
    Oricum mai mult de 5 ani, nu va reista :)))))

    Cu ce ma afecteaza in viitor:
    – dupa… x ani de utilizare a terminalului Huawei, voi achizitiona OnePLUS ca sa folosesc in continuare sistemul Android;
    – voi schimba sistemul… pe iOS;
    sau
    – depinde de cat de bine se dezvolta un nou sistem de operare…

    • Nu intelegi…nu exista contract, e gratis. E ca Linux pe care il poate lua oricine. Cu diferenta aici ca Google detine Android, dar il lasa liber. Ei putand sa restrictioneze accesul daca vor asta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here