Cum ar fi să  explodeze o bombă nucleară pe teritoriul României? Sau cum ar fi să moară miliarde de oameni în câteva minute din cauza unui sistem de inteligență artificial care crede că asta este soluția pentru salvarea planetei?

Adrian Mihălțianu ne oferă răspunsurile prin al doilea volum din seria Terra XXI

După ce am citit prima carte, am devenit fan incontestabil și susțin cu tărie că de la Dan Doboș încoace nu s-a mai publicat o carte SF reușită românească, până la Adrian Mihalțianu.  Adrian Mihălțianu a reușit  să ne aducă o poveste interesantă, atât prin prisma primei cărți, dar mai ales cu continuarea din  al doilea volum.

Povestea continuă sub imperiul consecințelor, iar cei mai puternici oameni de pe planetă, membrii Societății, încep să se teamă de mecanismele pe care ei înșiși le-au pus în mișcare: orașele circulare, IA-uri cu puterea a zeci de milioane de creiere umane, o rețea secretă de tineri cu abilități telepatice și, mai ales, diferențele ideologice despre cum să facă lumea mai bună înainte de contactul cu o civilizație extraterestră.

Apusul este mult mai alert, cu mult mai multă acțiune și cu un deznodământ halucinant.

Toate astea se întâmplă pentru că oamenii nu vor să renunțe la tradiții arhaice, precum credința în Dumnezeu, deși  într-o eră în care tehnologia a atins culmi înalte, bolile sunt învinse cu ajutorul naniților iar toți oamenii sunt fericiți, mai sunt niște încăpățânați care cred că Dumnezeu este totul.

De aici pleacă multe nenorociri, chiar dacă se știe că un obiect extraterestru se îndreaptă spre noi, unii lideri aleg să ignore chestia asta, crezând că Dumnezeu e mai important.

În fine, nu vreau să vă povestesc cartea, dacă nu ați citit prima parte, Epoca Inocenței, vă recomand să o faceți înainte de a citii Apusul. 

Apusul este și mult mai groasă față de prima, dar bănuiesc că autorul a trebuit să ofere foarte multe informații pentru a face transferul către volumul 3 pe care-l aștept cu nerăbdare. Mi-a plăcut evoluția personajelor, evoluția omenirii în special care pare foarte naturală și foarte logică, semn că Adrian Mihălțianu a studiat mult domeniul înainte să așterne cuvintele pe hârtie.

Dacă ți-a plăcut articolul poți susține acest site cumpărând prin link-ul de afiliat.

Cartea este disponibilă aici

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here