Apple a anunțat din start că este un telefon de buget, unul care să intre în buzunarele și celor care nu își permit XS-ul de exemplu. Desigur, nu s-au gândit la România când au zis asta, pentru că la un preț de 4000 de lei nu este un telefon chiar ieftin.

Design plin de culoare, ecran destul de slăbuț

Ok, pe partea de design nu diferă foarte mult de iPhone X, deci nu prea putem spune că avem îmbunătățiri, dar avem o paletă de culori interesantă, care arată foarte bine. Deci, dacă ești tipul de persoană căreia îi place să-și afișeze telefonul, sigur o să atragi priviri.

Marginile sunt din aluminiu, ceea ce înseamnă că Apple a făcut un pas înapoi atunci când vine vorba de calitatea materialelor introduse pe telefon. Desigur, nu trebuie să uităm că este telefon de buget. La jumătate din banii aceștia îți cumperi OnePlus 6 și ai parte de materiale premium.

Eu am avut în teste varianta pe roșu, care arată impecabil. Nu cred că găsim o husă care să vină cu acest roșu sângeriu. Arată extraordinar și la acest capitol nu pot decât să-l laud. Sunt curios cum arată cel pe galben în realitate.

Aici am și o mică contradicție. Telefonul arată superb pe partea din spate, dar totodată este și un magnet de amprente. Dacă pui o husă, ascunzi frumusețea, dacă n-o faci, o să fie un dezastru să stai cu o cârpă după tine să ștergi telefonul.  Că tot vorbim de amprente, partea din spate este din sticlă. Măcar acolo nu au făcut un compromis. Era păcat să ne trezim cu aluminiu și pe spate.

Cât despre ecran, păi este exact ca la iPhone X.

Câteodată am senzația că cei de la Apple setează un trending, după care îl abandonează, refuzând să mai evolueze. În timp ce celelalte telefoane vin cu notch tot mai mic, Apple a menținut același notch și pe noua generație de telefoane. Lucru care nu îmi place deloc.

Display-ul este mai slab față de iPhone XS, dar unul destul de bun în comparație cu alte telefoane. Trebuie să fim sinceri, Apple mereu au avut ecrane de calitate pe telefoanele lor. Am observat probleme la afișarea non-culorii negru, nu mai este atât de profund, atât de real precum la iPhone XS de exemplu.

XR are un ecran LCD de 6,1 inci cu rezoluție de 1792 x 828 pixeli. Apple îl numește Liquid Retina Display și, în timp ce rezoluția ecranului poate părea puțin scăzută, arată destul de bine dacă privești ecranul de la o distanță normală. Uită-te mai aproape și pixelii vor începe să fie vizibili. Cred că Apple ar fi putut adăuga cel puțin un ecran de 1080p aici – cu greu veți găsi un telefon Android în această gamă de prețuri cu un ecran cu rezoluție scăzută.

De asemenea, am observat că unele aplicații sunt afișate de parcă ar avea rezoluție redusă. În whatsapp de exemplu am observat chestia asta. iPhone XR nu suportă nici HDR, în caz că vă interesează chestia asta foarte mult.

Performanță și iOS 12

iPhone XR este alimentat de același chipset pe care îl regăsim și pe celelalte modele lansate, A12 Bionic, deși vine cu mai puțin RAM (3GB în loc de 4GB). Nu am întâlnit probleme de performanță încă, dar asta se datorează și sistemului de operare bine construit de Apple. Procesorul face  iOS 12 să funcționeze impecabil și nu are nici o problemă să schimbe rapid între aplicații multiple. Jocuri precum Odiseea lui Alto și Tekken, precum și jocurile ARKit 2.0 precum AR Robot, rulează fără probleme.

Că tot vorbeam de jocuri, Apple încă nu a adăugat moduri de joc dedicate așa cum au făcut cei de la Samsung de exemplu.

Experiența de vizionare a filmelor nu este diminuată de lipsa modului HDR sau a unui ecran OLED. Și cu opțiuni de stocare de 64 GB, 128 GB sau 256 GB, există foarte puține șanse să epuizați memoria telefonului.

Memoji este mai distractiv și puteți petrece mult timp configurând fiecare element individual al feței. Noul cip A12 Bionic  vă permite să cartografiați fața dvs. în timpul unei convorbiri, cu ajutorul unui motor neural capabil să citească și să  plaseze un memoji în timp real în locul feței tale.  Am zis bine cartografiați? E complexă treaba și face un lucru…inutil aș putea spune.

Îmi lipsește un cititor de amprentă, așa cum mi-a lipsit și la primul iPhone X. Cu toate acestea, am observat o imbunătățire considerabilă la Face ID, deblocarea efectuându-se mult mai rapid. Spre surprinderea mea nu am observat încă erori, mereu a deblocat din prima. Bravo…

3D Touch lipsește și se simte

Nu o spun eu, o spune un utilizator de iPhone cu experiență. Primul telefon inteligent a fost un iPhone, iar de atunci a rămas singurul smartphone folosit. L-am întrebat pe Alex ce îi lipsește cel mai mult iar răspunsul a fost simplu-3D Touch

Camera foto

Contrar tendinței de a pune cât mai multe camere pe spatele telefoanelor, iPhone XR are o singură cameră, și nu mă deranjează deloc.

Dacă ești pasionat de fotografie, dau dacă ai folosit un iPhone X de exemplu, nu o să te impresioneze prea mult camera de pe iPhone XR. Nu spun că nu este decentă, dar se putea mult mai bine. Nici măcar nu se apropie de calitatea pozelor făcut cu XS de exemplu. Dar să nu uităm că iPhone XR este un telefon de buget. Nici nu știu cum să mă exprim, mai ales că nu sunt maestru în ale fotografiei, dar față de alte telefoane pe care le-am testat, inclusiv iPhone, XR parcă nu are acel factor WOW când vine vorba de poze.

Dar poate este și vina banalului Display LCD. Poate că pozele sunt superbe, dar sunt afișate prost pe un display banal.

iPhone XR suferă cel mai mult când vine vorba de  modul portret – iPhone XS se folosește de hardware pentru a procesa o asemenea poză, iPhone XR se folosește de un algoritm software pentru a diferenția și a decide unde se termină omul, și unde începe fundalul pentru a-l blura.

Modul HDR pentru poze își face treaba cu bine și nu prea există o diferență între XR și XS.

Cam atât despre poze pentru că cunoștințele mele sunt limitate și, la fel ca în cazul berii, nu prea fac diferențe între ele.

 

Baterie

IPhone XR susține complet una dintre afirmațiile mari ale Apple: că acest telefon oferă cea mai bună durată de viață dintre toate telefoanele Apple lansate vreodată.

Am fost impresionat să văd toate trucurile oferite de managementul bateriei iPhone XS (cum ar fi să faci telefonul foarte eficient din punct de vedere energetic când îl folosești ca  sistem de navigație pe GPS) dar și de faptul că rulat la capacitate aproape maximă, bateria te ține o zi  întreagă fără probleme.  De la 11 dimineața, până seara la 22, utilizat destul de intens, cu internet, locație, bluetooth pornite, am ajuns la 13 la sută baterie pornind de pe la 50%. Lucru care mi-a plăcut în mod deosebit dar nu m-a surprins, pentru că același lucru îl trăiam deja cu OnePlus. iPhone XR are și încărcare wireless, dar din experiență proprie, vă spun să vă feriți de ea. După câteva încărcări a telefonului iPhone X prin modul wireless, am observat că bateria abia mă ducea o zi întreagă.

După ce am revenit la încărcarea prin mufă, problemele au dispărut.

Concluzii

iPhone XR este un telefon care arată bine, bine de tot, mai ales în culoarea roșie. Se vrea un telefon de buget, dar este destul de scump. Cu toate acestea, dacă ești hotărât să-ți cumperi un iPhone, probabil că XR este cea mai bună varianta, diferențele dintre XR și XS nefiind atât de semnificative. Poate doar când vine vorba de ecran, dar trebuie să pierzi undeva atunci când cumperi un telefon de buget, mai ales dacă acel telefon vrei să fie iPhone.

PS-când zic că este un telefon frumos, mă refer exclusiv la spatele lui.

Telefonul îl găsiți la EMAG

Dacă ți-a plăcut acest review și vrei să susții site-ul, poți face o donație pe patreon.

Become a Patron!

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here