Primul CD produs în scop comercial, a fost fabricat de compania Philips la o fabrică din Germania, lângă Hanovra.

Primele CD playere au fost introduse în Japonia în luna noiembrie a aceluiași an. Apariția oficială pe piață a venit abia în anul 1991, în emisiunea Tomorrow`s World de la BBC și a fost prezentat drept invenția care va revoluționa muzica.  Pe CD-ul folosit ca model a fost imprimat albumul celor de la Bee Gees-”Living Eyes”

The Visitors, albumul celor de la ABBA a fost însă primul care a debutat pe un CD dedicat publicului larg.

La început, costul unui CD în Japonia era echivalentul a 20 de euro în banii de astăzi, iar un player costa până în 2000 de euro, potrivit istoricului prezentat de Philips.

În 1982 s-au produs 400.000 de unități. În 1983 însă, producția a avut o creștere semnificativă, ajungând la 6 milioane de unități produse. Doi ani mai târziu, în 1985, s-au produs 25 de milioane de CD-uri.

Evoluția a fost atât de rapidă încât până în 2007 au fost vândute în lume peste 200 de miliarde de CD-uri.

În Europa, CD-urile au ajuns abia în 1983, în luna Martie, iar Philips CD100 a fost unul dintre cele mai populare playere din acea perioadă.

Începuturile CD-ului

Cercetările au început în anul 1974 în laboratoarele Philips, sub conducerea lui L.Ottens, directorul diviziei audio, însă cei de la Sony au fost primii care au reușit să prezinte public un model de disc digital audio în 1977 cu ocazia unui târg de echipamente audio.

Pe 8 Martie 1979, Philips face o primă demonstrație publică a modului în care funcționează un disc optic de 11.5 cm și un cititor pentru acesta. Toate acestea se întâmplau la Eindhoven.

Sony și Philips și-au dat mâna, au combinat cercetările și au perfecționat invenția care ulterior avea să ia numele de CD (Compact Disc).

Cum au fost decise dimensiunile și gaura din mijloc

De la prototipul de 11.5 cm s-a ajuns la 12 cm din dorința lui Norio Ohga, președintele SONY. Inițial proiectul CD-ului a pornit de la ideea de a avea un mediu de stocare a datelor și a conținutului audio care să poată reține 60 de minute de înregistrări.

Doar că președintele SONY își dorea foarte mult să aibă pe noul mediu Simfonia a IX-a de Beethoven. Capodopera muzicală având 74 de minute. Așa că dimensiunile au fost modificate.

Decizia standardizării găurii din mijloc a fost una ciudățică. Practic, au dat  cu banul, la propriu! J. Sinjou, directorul laboratorului Philips de cercetare pentru CD, a luat o monedă olandeză de 10 cenți și a pus-o în mijlocul mesei.

Primul CD lansat oficial în Statele Unite a fost albumul lui Bruce Springsteen-”Born in the USA”, în anul 1984.

Mai multe detalii puteti găsii în documentația de la PHILIPS

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here